ÇİĞ KÖFTE

Çiğ Köfte MALZEMELER:
  • 500 gr çiğ köftelik esmer bulgur
  • 2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
  • 2 tane et bulyon
  • 3 diş ince doğranmış sarımsak
  • 1 tane ince doğranmış soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet ince doğranmış maydanoz
  • 4 yemek kaşığı siyah pul biber (isot)
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet iri dilimlenmiş limon
  • Tuz, karabiber (salçanın tuzu yeterli ise tuz kullanılmaz.)
  • Sıvıyağ
SERVİS İÇİN:
  • 2 adet kıvırcık veya marul
  • Taze soğan, tere, taze nane, turşu
  • Dürüm için: (6 kişilik) 8-10 adet ince lavaş ekmek
SOS İÇİN:


  •   1 limon suyu,
  • 1 çay bardağı nar ekşisi,
  • 1 diş ezilmiş sarımsak,
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik 
  •  kimyon,
  •  sumak,
  • 2 adet rendelenmiş domates.
HAZIRLANIŞI:
  • Tüm yeşillik, önce ayıklanır, sonra akan su altında bir kez yıkanır.
  • Büyükçe bir küvete su konur, içine bir çay bardağı sirke veya bir yemek kaşığı tuz atılır.
  •  Gözle görülmeyen bakterilerin ölmesi için yeşillikler bu su içinde yarım saat bekletilir.
  • Et bulyon sıcak suda eritilir.
  • Ayıklanmış bulgura eklenir, karıştırılır.
  • 30 dakika yoğrulur.
  • Patates, salçalar ve 1 yemek kaşığı pul biber eklenir, 10 dakika daha el ıslatılarak yoğrulur.
  • Bulgur birbirini iyice tutmaya başlayınca kalan isot eklenir ve yoğurulur.
  • Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ ocakta iyice kızdırılır ve çiğ köftenin üzerine dökülür tekrar yoğrulur.
  •  Streç filme sarılarak dinlendirilir.
  •  Elle sıkılarak servis edilir.
  • Sos malzemeleri bir kap içinde karıştırılarak sos kasesinde sos kaşığı ile servis edilir.

Yorumlar