1 lahana (orta boy)
300 gr kıyma
2 bardak pirinç
1.5 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
2 kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevenler miktarı arttırabilir)
Maydanoz
Tuz
1-2 domates (yazın hazırladığımız konservelerin tam zamanı)
SOS İÇİN:
Yarım limon
1 kaşık damates salçası (silme)
3-4 kaşık sıvı yağ
Tuz
HAZIRLANIŞI:
Lahananın dış yaprakları ayıklanır.
Yapraklara zarar vermeden ayırabilmek için dip kısmından bıçak yardımıyla kesikler atılır.
Lahana yaprakları kaynar suda 1-2 dakika haşlanır.
Kevgir yardımıyla alınır, bütün yapraklara aynı işlem uygulanır ve soğumaya bırakılır.
Sarmanın içini hazırlamak için kuru soğan, maydanoz, domates ve sarımsak ince doğranır.
Pirinç bol suda yıkanır, süzülür.
Doğranan malzemeler ve diğer iç malzemeleri karıştırılır.
Lahanalar orta damarları ayıklanıp sarmalık hale getirilir.
Dümdüz parçalar elde etmek için uğraşmayın, yaprakların kıvrımlı taraflarına iç koyup sarmak çok pratik oluyor.
Tercihe göre değişir, tabi istediğiniz şekilde sarabilirsiniz.
Pişerken pirinçler çıkmaz merak etmeyin.
Tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine sos hazırlanır.
1 kaşık salça, biraz zeytinyağı, tuz ve yarım limonun suyu karıştırılıp gezdirilir.
Sarmaların üzerini basacak kadar sıcak su eklenir.
Sarmalar açılmasın diye ağırlık konabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder