1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1/2 çay bardağı ılık su
Tuz (Eğer benim yaptığım gibi iki tip yapacaksanız tuzunu ilk anda az koyun.)
Un
1 yumurta (Akı içine,sarısı üzerine)
Tatlı poğaçaların içine:
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz
1/4 su bardağı haşhaş
Tuzlu poğaçalar için:
peynir ve maydanoz
peynir yerine patateste kullanabilirsiniz.
HAZIRLANIŞI:
Derin bir kabın içinde mayayı ılık suda eritin ve şekeri de ilave edin karıştırın.
Kabın üzerini örtüyle kapatarak 30 dk dinlendirin.
Kabaran mayanın üzerine süt,tuz,un,yumurta akı ve sıvıyağı ilave edin ve kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
Hamurun üzerini tekrar örterek 1 saat daha dinlendirin.
Tuzlu poğaçalar için bu aşamadan sonra iç malzemesini koyup şekillendirin.
Tatlı poğaçalar için hamuru pide şeklinde ince uzun açın.
Şeker,ceviz ve haşhaşı bir kapta karıştırın ve açtığınız hamurun içine bolca yayın.
Hamuru ince rulo şeklinde sarın. En baştan başlayarak hamuru kendi etrafında 1 tur döndürün ve koparın. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edin.
Ortalama olarak 20 tane poğaça çıkıyor bu hamurdan. 10 tanesini tuzlu 10 tanesini tatlı yapıyorum ben.
Yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürüp,önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
Yorumlar
Yorum Gönder